Az intelligens rendszerek közös nyelve: Z-Wave

Beszéljünk egy kicsit arról, hogy mi is ez a Z-Wave!

Sokat találkozhattál ezzel a kifejezéssel, ha böngésztél már okosotthonos oldalakat. A Z-Wave nem más, mint egy rádióhullámú technológia, aminek a segítségével a vezeték nélküli okosotthon eszközök kommunikálnak. 2003-ban fejlesztették ki és azóta már több, mint 40 millió termékben használják a Világon mindenhol, ahol intelligens rendszer létezik.
Ez a rádióhullám hazánkban 868.42 MHz. Teljesen más frekvencia tartományba esik, mint a GSM vagy az otthoni WiFi, így nem is zavarják egymást. Ez a megoldás nagy népszerűségnek örvend, mert azon túl, hogy rendkívül stabil, nem függ az otthoni internettől. Ha valamilyen hiba folytán nincs a lakásban internet, az intelligens rendszer gondtalanul működik tovább.

Z-wave okosotthon

A Z-Wave további előnyei az eszközökben keresendők. Előfordulhat, hogy a központtól túl messze van egy kerti öntöző rendszer vezérlőmodulja és nem jutna el a parancs hozzá. Viszont az ezen a frekvencián működő egységek, repeater-ként azaz jelhosszabbítóként működnek, tehát minden eszköz, amely a jel útjába esik, megerősíti a kommunikációt. Amikor kiadunk egy parancsot akár telefonról vagy számítógépről a központra, de az közvetlenül nem látja a célt (pl.: locsoló rendszert) akkor az a lámpákon, konnektorokon, garázskapu vezérlőn át megtalálja a módját, hogy célba érjen a jel. Ez egy úgynevezett Mesh hálózat.

Z-Wave okos otthon

Rengeteg eszközt tudunk a Z-Wave frekvencián, Z-Wave technológiával működtetni. A kész termékeken túl, lehetőségünk van hagyományos gépeket, érzékelőket is rákötni erre a hálózatra.

Összefoglalva a Z-Wave előnyei:

  • Vezeték nélküli: Nincs fúrás, faragás; ha költözünk vihetjük a rendszert magunkkal.
  • Biztonságos: Az egyik legbiztonságosabb otthonautomatizálási szabvány. AES-128-as szabványt használ, ez az a szint, amit pl a bankok is használnak. Minden eszköz egyedi azonosítót kap, ami csak a tulajdonosának a parancsait fogadja.
  • Alacsony energiafogyasztás, azaz környezetbarát és energiatakarékos választás.
  • Innovatív, elterjedt: A legnépszerűbb és a legtöbbet használt protokoll az intelligens otthonok Világában. Manapság szinte hetente jelennek meg olyan eszközök, amelyekkel könnyedén bővíthetjük a már meglévő rendszerünket, mert tudják a Z-Wave protokollt.

Nézd meg mi mindenre jó még egy okosotthon egy biztonságos technológiával a háta mögött és keress bennünket bátran!

 

Scroll to Top