Kerti öntözés egy intelligens ház udvarán

Egy valamirevaló otthonautomatika legfőbb célja, hogy a tulajdonosának a lehető legkevesebb beavatkozásra legyen szüksége ahhoz, hogy lakása gazdaságosan, kényelmesen, optimálisan működjön. Ideális esetben nem kell mindent kapcsolgatni, termosztátot állítgatni, vagy aggódni, hogy vajon kihúztuk-e a vasalót a konnektorból. Egyszerű menetrendet szinte minden, akár minimálisan programozható eszköznél felállíthatunk, de mi van akkor, ha valamilyen váratlan esemény történik.

Jó példa erre az öntözőrendszer. Egy hagyományos, órás öntözővezérlést csak annyira tudunk programozni, hogy egy adott időben dolgozzon (pl. minden reggel 7:00 – 7:30). Azonban mi történik, amikor éppen esik? A tulajdonosnak oda kell figyelnie, hogy mielőtt munkába indul és eső várható, kikapcsolja az időzített kerti locsolót, különben a kertje extra mennyiségű vízhez jut, nem beszélve arról, hogy nem túl gazdaságos esőben öntözni.
Intelligens öntözés

 

A Z-Wave rendszerére kötött (a Z-Wave-ről írtunk korábban ITT) öntözőrendszer azonban megoldja ezt a problémát. Néhány érzékelővel tökéletesen optimalizálhatjuk a folyamatokat, ráadásul többféle megoldás is létezik. Használhatunk olyan eszközt, ami eső esetén küld parancsot és az öntöző nem kapcsol be. Használhatunk talajnedvesség érzékelőt, illetve hőmérséklet érzékelőt, amiket összehangolunk egy Fibaro RGBW vezérlővel és az így kapott információk alapján a rendszer segít takarékosan bánni a vízzel, eldönti, hogy szükséges-e a kertet öntözni.

Fibaro RGBW-hez csatlakoztatott szenzorok

Sok időt töltünk környezetünk szépítésével, gondozásával és ezek a modern megoldások nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy támogassák, megkönnyítsék a dolgunkat és nem utolsó sorban segítenek takarékosan bánni például a vízzel.

 

Scroll to Top