Hogyan tervezzem meg a saját okosotthonomat?

Ha megtetszett az okosotthonok világa és szeretnéd élvezni az általa nyújtott lehetőségeket, akkor az első dolgod, hogy részletesen végiggondold, milyen funkciókat szeretnél a lakásodba/házadba. Mik azok a biztonsági, kényelmi funkciók (vagy amik gazdaságosabbá teszik otthonodat), amik úgy gondolod, hogy megfelelnek az igényeidnek? Ha ezeket összeírod, vagy szakember segítségével átbeszéled, akkor sokkal világosabban látod az intelligens otthonok előnyeit és funkcióban gazdag lehetőségeit és pontosan tudni fogod mire van szükséged.

Okos otthon tervezés

Miután összeállt a kép, érdemes egy végső egyeztetést tartani, hogy a lehető legoptimálisabb rendszer legyen kiépítve. Jó példa erre, hogy sokan azt hiszik, hogy ha van több motoros redőnyük, akkor mindegyikhez külön-külön 1-1 redőnyvezérlő modul szükséges, pedig ha egyszerre szeretnénk mozgatni őket, akkor ez megoldható akár egy eszköz segítségével, persze nem minden esetben.

A tervezés első és talán az egyik legfontosabb lépése a központi egység kiválasztása. Ha az egyik legnevesebb gyártó, a Fibaro termékeit nézzük, akkor kettő vezérlő közül választhatunk: Home Center 2 és a Home Center Lite. Az utóbbi (nevéből is kiderül) egyszerűbb feladatokra hivatott, de így is 230 különböző Z-Wave eszközt tud vezérelni. A Home Center 2 pedig komplexebb és bonyolultabb otthonautomatizálási feladatokra is képes.

Fibaro központi egységek

Ha már az elképzelés megvan és kiválasztottuk a vezérlő központot, akkor már csak a szükséges modulok vannak hátra. Itt nagy előny például a Fibaro eszközeinél, hogy vezeték nélküli rendszerről beszélünk, így bármikor bővíthető, alakítható, módosítható az intelligens otthonunk. Tehát, ha az első néhány hét (vagy hónap) használat után újabb igények merülnek fel, azokat is gond nélkül megvalósíthatjuk.

Scroll to Top