Napelemes rendszer

shutterstock_72500704A napelemes rendszerek telepítése sokak számára elérhetetlen beruházásnak tűnik és kételkednek a megtérülésében. 10-15 évvel ezelőtt valós alapja volt ennek a kételkedésnek. Az akkori technológia, és a szolgáltatók hozzáállása valóban nem tette lehetővé, hogy reális idejű megtérüléssel számoljanak a beruházók. Azonban ez a technológia is óriási fejlődésen ment keresztül, a rendszerek beruházási költsége csökkent, a teljesítményük nőtt. Ráadásul az áramszolgáltatók sem gördítenek már akadályokat a megtermelt többlet energia megvásárlásának útjába. Egy átlagos családi ház villamos energia ellátását biztosító rendszer beruházási költsége 1,5-2 millió Forint. Így ma már akár 5-10 éves megtérülés is reális. Az azt követő évtizedekben pedig már ingyen árammal számolhatunk, hiszen egy napelemes rendszer – különösebb karbantartás nélkül – 25-30 évig is termel áramot.

A napelemek terén is teljeskörű szolgáltatással állunk megbízóink rendelkezésére: az igényfelméréstől a szolgáltatói ügyintézésen keresztül a kulcsrakész átadásig.

„Mi Nappal világítunk!”

[su_divider divider_color=”#e2e2e2″ link_color=”#ffffff” size=”1″ margin=”5″][su_spacer size=”10″]

 

[button href=”https://ecohome.hu/ingyenhitel/” style=”flat” size=”xlarge” title=”MFB 0% THM ENERGIAHATÉKONYSÁGI HITEL” color=”#81d742″ hovercolor=”#33a031″ textcolor=”#000000″ texthovercolor=”#ffffff” target=”_blank”][/button]

[su_divider divider_color=”#e2e2e2″ link_color=”#ffffff” size=”1″ margin=”5″][su_spacer size=”10″]

Napelem kisokos

[one_half][toggle title=”Napelem, vagy napkollektor?”]A mai napig sokan összekeverik a napelemeket a napkollektorokkal, pedig ha más nem a kinyert energia típusát tekintve is nagy különbség van a két berendezés között. A működési módjuk hasonló, de az energiaátalakítási-folyamat különböző jelenségen alapul.

A napkollektorral a napenergia hőtartalmát hasznosítjuk, a napelemmel pedig a fény elektromos hatását. A napkollektort rendszerint vízmelegítésre használjuk, a napelemet pedig villamos energia előállítására. [/toggle][/one_half][one_half_last][toggle title=”Mitől jobb az egyik napelem a másiknál?”]Minden napelemnek rendelkeznie kell műszaki adatlappal, ami fontos információkat tartalmaz, és ami alapján össze tudjuk hasonlítani az egyiket a másikkal. Például a következőkben: teljesítmény, üzemi feszültség, hatásfok.

A napelem cellák gyártási technológiája alapján jelenleg megkülönböztetünk monokristályos és polikristályos cellákat. Jellemzően a monokristályos napelemek magasabb hatásfokkal működnek, mint polikristályos társaik, viszont érzékenyebbek a tájolásra és a dőlésszögre.

A napelemeket összehasonlíthatjuk még villamossági, mechanikai és kivitelezési szempontból is. [/toggle][/one_half_last][one_half][toggle title=”Napelemek és a jégeső”]A Magyarországon előforduló átlagos jégverésnek mindenképpen ellenállnak. Dőlésszögük miatt a jég nem merőlegesen éri a paneleket, így az ütést is gyengébben kapja. Extrém esetek előfordulása miatt érdemes a biztosítást kiegészíteni a napelemes berendezésekre is kiterjedő szolgáltatással. [/toggle][/one_half][one_half_last][toggle title=”Napelemes rendszerek megtérülése”]Manapság egy családiház energiaszükségletének kiváltása napelemmel már nem drága beruházás. Fogyasztási szokásoktól, a család létszámától, a fogyasztó eszközöktől függően átlagosan 1 és 3 millió Ft között van a teljes napelemes rendszer kiépítése.

A megtérülést nagyon sok tényező befolyásolja: állami támogatás igénybevétele, az elektromos energia árának változása, a fizetőeszközünk vásárlóértékének változása és még sorolhatnánk. Ha mindezeket figyelmen kívül hagyjuk és elosztjuk a rendszer bruttó árát az éves villanyszámlával, akkor a megtérülési idő hozzávetőlegesen 8-10 év lesz.

Fontos megemlíteni, hogy a jó minőségű napelemes rendszerek akár 30-40 évig is működhetnek, de a korszerűeket még csak 20-25 éve használjuk és ezek az eredeti teljesítményük 95%-át még mindig hozzák. Ha csak azt számoljuk, hogy egy 2,5 millió Ft-os rendszer 25 év alatt körülbelül 8 millió Ft áramot termel (csak 2% árváltozással, vagy inflációval számolva), akkor talán érdemes elgondolkodni. A megtérülés után még nagyon sokáig ingyen áramhoz jutunk és nem vagyunk kitéve az energiaárak változásának. [/toggle][/one_half_last][one_half][toggle title=”Milyen engedélyek szükségesek a napelemek telepítéséhez?”]A napelemek építési engedély nélkül telepíthetők. A Magyar Villamos Művek hálózatához való csatlakozáshoz egy igénybejelentő lap kitöltése szükséges, amit a szolgáltató köteles elfogadni 50kVA alatt. Az ennél nagyobb teljesítményű rendszerekhez viszont már engedélyt kell kérni.

Az engedélyeztetési eljárást (igénybejelentés, csatlakozási tervdokumentáció villamos tervező által, készrejelentés,…) cégünk elvégzi Ön helyett!

„E.ON tájékoztató” [/toggle][/one_half][one_half_last][toggle title=”Mit kell figyelembe venni mielőtt napelemes rendszert szeretnék?”]Fontos szempontok a tetőszerkezet minősége, tájolása és dőlésszöge, továbbá figyelembe kell venni a földrajzi elhelyezkedést is![/toggle][/one_half_last][one_half][toggle title=”Milyen napelemes rendszerek léteznek?”]Manapság kétfajta rendszert különböztetünk meg: a hálózatba visszatápláló rendszert és a szigetüzemmódú rendszert.

A hálózatba visszatápláló rendszer úgy működik, hogy a napelemek által termelt áramot egy áramátalakító (inverter) segítségével 220-240V-ra konvertálja a rendszer majd bevezeti a kétirányú villanyórába és a szolgáltatónál általában éves elszámolást kérünk. Ha többet termel a rendszer, mint amennyit fogyasztunk, akkor a szolgáltató jóváírja az Ön számláján.

A sziget üzemmódú napelemes rendszernél az áram egy speciális akkumulátorba kerül egy töltésvezérlők segítségével egy későbbi időpontban való felhasználás céljából. Általában az effajta megoldást akkor alkalmazzák, ha a közelben nincs elektromos hálózat.

halozatbaszigetuzem[/toggle][/one_half][one_half_last][toggle title=”Át fogják fúrni a cserepet?”]Manapság sokféle tetőfedési megoldás létezik és ezekhez a tartószerkezetet gyártó cégek is folyamatosan alkalmazkodnak és a legtöbb esetben nem kell átfúrni semmit, csupán a cserepet eltolni kicsit és rögzíteni a tartófüleket a gerendához.

Létezik tetőbe integrált napelem is, ahol nem kell a szokásos tető héjazat (cserép, zsindely, betoncserép,…), mert a napelemek egy speciális keretben vannak és a keretekhez kifejlesztett tartószerkezet tökéletesen vízmentesen zár. [/toggle][/one_half_last][one_half][toggle title=”Mennyit termelnek a napelemek? Mi az a Wp?”]Természetesen ez függ az időjárástól, napos órák számától, ezáltal a földrajzi elhelyezkedéstől is.

Átlagosan Magyarországon 1100-1200 kWh-t termelhetünk 1 kW-os fotovoltaikus (napelemes) rendszerrel.

A Wp (WattPeak, csúcsteljesítmény) azt jelenti, hogy 1000W/m2 besugárzás és 25°C cellahőmérséklet mellett az egyes modulok ennyit termelhetnek. [/toggle][/one_half][one_half_last][toggle title=”Mi történik, ha éjszaka használok áramot?”]Igen, ilyenkor nem termel a napelemes rendszerünk, hanem a hálózatból vesszük az áramot. Ez teljesen automatikusan működik; napközben a termelésből el nem használt áram is bemegy a hálózatba és amikor nem termel a rendszerünk, vagy nem eleget termel, akkor kivesszük a hálózatból a szükséges áramot.[/toggle][/one_half_last][one_half][toggle title=”Mennyi időt vesz igénybe az áramszolgáltatónál való engedélyeztetés?”]Sajnos ezt az időintervallumot nehéz ma Magyarországon megmondani. A 2 héttől a 4 hónapos ügyintézésig már mindenre volt példa és ezt áramszolgáltatója is válogatja. Tapasztalatunk szerint az elmúlt években valamelyest gyorsabban és gördülékenyebben megy az ügyintézés, de ezzel Önnek nem kell foglalkoznia, mert cégünk szolgáltatása erre is kiterjed.[/toggle][/one_half]

[su_divider divider_color=”#e2e2e2″ link_color=”#ffffff” size=”1″ margin=”5″]

[su_spacer size=”10″]

Árajánlat kérése

Kérjük töltse ki az űrlapot! Ajánlatunkkal hamarosan megkeressük.

[contact-form-7 id=”185″ title=”1 kapcsolati űrlap”]

Scroll to Top